Sunday, December 24, 2006

Graaier Jorritsma pompt illegaal grondwater op

Door onze redacteur Joep Dohmen
Rotterdam, 16 dec. 2006
De provincie Flevoland heeft burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere betrapt op het illegaal oppompen van grote hoeveelheden grondwater onder haar woning. Jorritsma gebruikt het water om haar huis in de winter goedkoop te verwarmen, en in de zomer te koelen.

Jorritsma en haar echtgenoot blijken in 2005 bij de bouw van hun nieuwe woning zonder vergunning diepteboringen uitgevoerd te hebben. Ook vroegen ze geen ontheffing voor het doorboren van kwetsbare grondlagen. Dat bevestigt een woordvoerder van de provincie Flevoland. Volgens de provincie heeft de burgemeester daarmee de Grondwaterwet en de provinciale grondwaterverordening overtreden.

Het illegaal onttrekken van grondwater is een economisch delict. Op overtreding van de provinciale verordening staat een maximumstraf van drie weken hechtenis of een boete van 2.250 euro.

De illegale activiteiten zijn in april door een ambtenaar van de provincie ontdekt. Tot nu toe is er geen ruchtbaarheid aan gegeven. De provincie deed geen aangifte bij justitie en greep ook verder niet in. De illegale installatie is nog steeds in gebruik.

Burgemeester (en voormalig VVD-minister) Jorritsma, verantwoordelijk voor het handhaven van vergunningen in haar gemeente, meldde de kwestie niet aan haar wethouders. Wethouder H. Smeeman (VVD), verantwoordelijk voor vergunningen, vindt dat zij door te zwijgen in de fout is gegaan. „Dit had gemeld moeten worden in het college.”

Volgens de woordvoerder van de provincie is in het zuiden van de provincie, waar Almere ligt, het oppompen van water enkel ten behoeve van de drinkwatervoorziening toegestaan. „En dan nog alleen met een vergunning. Het onttrekken voor een ander doel is verboden. Had de familie Jorritsma wel een vergunning aangevraagd, dan was de kans uiterst gering dat die zou zijn verstrekt.”

De illegale installatie is gemeld bij de aanvraag van de bouwvergunning, zegt de burgemeester in een schriftelijke verklaring aan deze krant. Jorritsma meldt zich „verre gehouden” te hebben van het verlenen van de bouwvergunning.

„Mijn echtgenoot heeft bij het eerste gesprek over de optie op de kavel gemeld dat hij van plan was de woning met aardwarmte te verwarmen. Daar was de gemeente erg enthousiast over, omdat het een buitengewoon milieuvriendelijk systeem is”, aldus de burgemeester. „Noch de gemeente, noch de installateur, noch de leverancier van het systeem, heeft mijn partner erop gewezen dat er mogelijk een vergunning nodig was.”

Uit onderzoek van de provincie Flevoland blijkt dat ook in twee andere woningen in de villawijk Overgooi, waar burgemeester Jorritsma woont, illegaal grondwater wordt opgepompt. „We verwachten nog meer gevallen”, aldus de woordvoerder van de provincie.

De twee andere woningeigenaren hebben inmiddels om ontheffing van de grondwaterverordening gevraagd. De provincie zegt „zorgvuldig” te hebben gehandeld. Een geofysisch onderzoek is bijna afgerond. „Mede aan de hand daarvan zullen we een besluit nemen: óf de hele wijk kan ontheffing krijgen óf we gaan over tot handhaving. Voor de betrokkenen staan grote financiële belangen op het spel. Zo’n installatie kost al gauw een ton of meer”, aldus de provinciewoordvoerder.

De burgemeester heeft het oppompen van water tot nu toe niet beëindigd en ook geen ontheffing gevraagd. Na de ontdekking van de illegale installatie door de handhaver in april blijkt Jorritsma aangesproken te zijn door commissaris van de koningin M. Jager. Jorritsma, in haar verklaring: „Ik ben op de hoogte gesteld van het probleem door de commissaris. Ik heb me toen onmiddellijk tot de gemeentesecretaris gewend, die contact heeft opgenomen met de provincie. Mij is toen gezegd door de gemeentesecretaris dat ik voorlopig niets moest doen. Er zou een onderzoek worden opgestart. Om te kijken hoe breed dit lag, en of (en hoe) hiervoor een oplossing kan worden gevonden. Dat is nog steeds de situatie van vandaag.”

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

jobs
jobs Counter