Saturday, August 12, 2006

Hufter in metro moet dokken

AMSTERDAM - Een twintigjarige man heeft in metrolijn 50 in Amsterdam een boete van 440 euro gekregen omdat hij weigerde zijn voeten van de bank te halen. Honderdnegentien andere reizigers kregen woensdag een boete van 23 euro.

De bekeuringen vloeien voort uit het offensief dat de Amsterdamse politie is begonnen tegen hufterig gedrag in het openbaar vervoer. Wie zich in metro en tram asociaal opstelt - voeten op de bank, roken - komt er voortaan niet meer met een waarschuwing vanaf.

''We hebben ervoor gekozen direct te verbaliseren,'' zegt een woordvoerder van de politie. ''Dergelijk gedrag is irritant voor andere reizigers en kan zelfs gevoelens van onveiligheid oproepen. We moeten mensen gewoon opvoeden.''

Wat passagiers wel en niet mogen, staat nauwkeurig omschreven in het vervoersreglement van het GVB.

Het is voor het eerst dat de politie op deze schaal optreedt tegen asociaal gedrag in het openbaar vervoer. Tot nog toe werd vooral gelet op zwartrijders en drugsgebruikers. Overigens bleken tijdens de controle twee reizigers een mes in hun bezit te hebben.

De man die 440 euro moest betalen, werd op station Lelylaan uit de metro gehaald. Vanwege zijn recalcitrante gedrag moest hij zich op het politiebureau verantwoorden.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

jobs
jobs Counter