Sunday, July 30, 2006

Britse overheid tegen asociaal gedrag

In Groot-Brittanniƫ kunnen mensen die zich asociaal gedragen eenvoudig worden aangepakt. Met de zogeheten 'anti-social behaviour order' (ASBO) wordt de bewegingsvrijheid van 'asocialen' ingeperkt. Sinds de invoering in 1999 zijn er bijna 2500 ASBO's uitgedeeld.
Ook al daalt het aantal meldingen van vandalisme en kleine criminaliteit, de Britten voelen zich onveilig door het asociale gedrag van anderen. Ze ergeren zich bijvoorbeeld aan beledigend geschreeuw op straat, graffiti, achtergelaten auto's en rondhangende mensen. Een lid van de regerende Labour Party, Frank Field, zegt zelfs dat het land door twee zaken wordt bedreigd; door internationaal terrorisme en terroriserende buren.

Beperkingen voor aso's
In reactie op het asociale gedrag heeft de Britse overheid in 1999 de 'anti-social behaviour order' (ASBO) ingesteld, een lijst met verboden die aan een lastige burger kunnen worden opgelegd. Bijvoorbeeld een verbod om om te gaan met bepaalde mensen, of een verbod om op een bepaalde plek te komen. Het is voor gemeentes veel makkelijker om zo'n ASBO op te leggen dan iemand strafrechterlijk te vervolgen.

Meer blauw, toolkit en website
Daarnaast worden er 12.000 meer politieagenten en 20.000 extra buurtwerkers aangesteld. Er is een 'toolkit' tegen asociaal gedrag. Op een website, together.gov.uk, is informatie voor buurtbewoners, agenten, maatschappelijk werkers en ambtenaren te vinden. Mensen die een klacht hebben over asociaal gedrag kunnen via deze website adressen in de buurt vinden om de klachten te melden.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

jobs
jobs Counter