Saturday, October 07, 2006

Mensen met een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis: herkennen en ingrijpen is nuttig en nodig

Mensen met een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis berokkenen anderen veel schade. Vroeg de symptomen herkennen en ingrijpen is nuttig en nodig.

Eigenschappen van een asociaal persoon
• Kan zich niet aanpassen een norm
• Kan zich moeilijk aan wet houden
• Is oneerlijk, liegt en bedriegt
• Is impulsief en kan niet plannen
• Is vaak prikkelbaar en agressief
• Is roekeloos en onverschillig
• Gedraagt zich onverantwoordelijk
• Is ongevoelig en kent geen spijt

‘Wat een aso!’ Als deze typering in de volksmond wordt gebruikt, weet iedereen precies wat er wordt bedoeld: een of ander onaangenaam personage dat zich voortdurend hinderlijk misdraagt. In de psychiatrie staat nog lang niet vast wat een aso, of liever gezegd een persoon met een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis (ASP), is. Er is althans geen eenstemmigheid over de definitie en kenmerken van deze afwijking.

Kenmerken
In het meest recente vierde deel van het psychiatrische handboek DSM IV, worden vier specifieke, zichtbare kenmerken genoemd aan de hand waarvan de anti-sociale persoonlijkheidsstoornis kan worden vastgesteld:

Gebrek aan achting voor en schending van de rechten van anderen (oneerlijkheid, impulsiviteit, prikkelbaarheid, onverschilligheid, agressiviteit); de leeftijd is minstens 18 jaar; de gedragsstoornis begon voor het 15de levensjaar en het anti-sociale gedrag komt door een manische stoornis of schizofrenie. Maar veel psychiaters zien meer in de twintig criteria voor het meten van psychopathie, wat als een ernstige vorm van ASP wordt beschouwd.

Mannen zijn vaker ziekelijk asociaal dan vrouwen

Waar ze het allemaal wel over eens zijn, is dat de anti-sociale persoonlijkheidsstoornis ‘een ernstige stoornis is, die met grote psychische, medische en sociale problemen gepaard gaat en veel maatschappelijke overlast en schade tot gevolg heeft’, aldus een speciale commissie van experts van de Gezondheidsraad in zijn onlangs verschenen rapport Preventie en behandeling van de anti-sociale persoonlijkheidsstoornis. En dat, als die stoornis eenmaal zit ingebakken in de mens, er weinig tot niets meer aan te doen is.

Mannen
Eerst wat harde gegevens. Als de criteria van DSM IV worden gehanteerd, heeft in de westerse wereld ongeveer 1 tot 2 procent van de bevolking een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Het komt acht keer zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Het komt naar verhouding ook meer voor in de lage scholings- en inkomensklassen. Het percentage daalt bij mensen ouder dan 45 jaar. Veel mensen met een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis hebben ook andere psychiatrische problemen en zijn verslaafd aan alcohol of drugs. Verder hebben ze vanzelfsprekend veel sociale problemen, met name in relaties en op het werk.

Wat is de oorsprong van de anti-sociale persoonlijkheidsstoornis? Aan het ontstaan van een ASP liggen volgens deskundigen altijd verschillende risicofactoren ten grondslag, die van jongs af aan op elkaar inwerken. Tweeling- en adoptiestudies hebben aangetoond dat asociaal gedrag voor 40 tot 60 procent samenhangt met genetische factoren. Daarbij zijn diverse genen in het spel.

Asociaal gedrag begint vaak al op jonge leeftijd

Angst
Verder is aangetoond dat ook neurobiologische en psychologische factoren een rol spelen. De voor iemand met een ASP zo typische impulsieve agressiviteit, grote spanningsbehoefte, beperkte schrikreactie en gebrek aan angst hangen samen met afwijkingen in de biochemische reacties in het lichaam en de werking van bepaalde delen van de hersenen.

Verder zijn er ook drie zogeheten omgevingsfactoren van invloed op het ontstaan van een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis. Op het fysieke vlak is er een verband gevonden met drugsgebruik en roken van de moeder tijdens de zwangerschap. En met complicaties (hersenletsel) bij de bevalling. Uiteraard is ook het gezin waarin het kind opgroeit van belang. Psychiatrische stoornissen bij de ouders, langdurige ruzies, gebrek aan toezicht en emotionele betrokkenheid, een inconsistente of te straffe manier van opvoeden, lichamelijke en geestelijke mishandeling, en anti-sociaal gedrag van andere gezinsleden doen er allemaal geen goed aan.

Omgeving
Ten slotte is ook de sociale omgeving van het kind buiten het gezin van belang. Hoe geringer de binding met de maatschappij, bijvoorbeeld door gebrek aan kansen en mogelijkheden en status, hoe groter de neiging tot asociaal gedrag blijkt te zijn.

Tegenover de risicofactoren staat waarschijnlijk ook een aantal beschermende factoren, hoewel daar weinig onderzoek naar is gedaan. Zoals een goed ontwikkeld aanpassingsvermogen; een bovengemiddelde intelligentie; een sterke emotionele band met de moeder; een consistente, gestructureerde en sterk betrokken opvoeding (gezin en school); een sterke relatie met vrienden die geen asociaal gedrag vertonen; de aanwezigheid van goede sociale rolmodellen; een succesvolle schoolopleiding, een goed gevoel van eigenwaarde; stabiele intieme relaties. Al deze zaken kunnen een gunstige rol spelen.

Jong
Alles wijst erop dat een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis al op jonge leeftijd ontkiemt en in de loop der jaren kan verergeren of afzwakken, al naar gelang de interactie tussen de diverse risicofactoren en beschermende invloeden.
Als de stoornis tijdens de jeugd tot volle bloei komt, dan is er als de persoon in kwestie eenmaal volwassen is weinig meer aan te verhelpen. Juist daarom is het zo belangrijk om de alarmsignalen al vroeg te ontdekken en snel in te grijpen. Want alleen dan kan het kind zelf, zijn familie, de direct betrokkenen én de samenleving veel ellende worden bespaard.

Nederlandse films en lectuur: asociale troep

De meeste Nederlandse films zijn doorspekt met sex en gevloek. Natuurlijk ook Zwarboek. Paul Verhoeven heeft in Amerika wat centjes gekregen door een goed huwelijk en maakt nu daar lekker z'n goedkope rotzooi. Nederlandse filmmakers proberen hun kinderfrustaties te compenseren door filmpjes te maken waarin lekker gevloekt wordt en goedkope onzinnige sex wordt getoond. Jan Wolkers met vieze troep verhaaltjes is hiervan ook een voorbeeld op lectuur gebied. Het is allemaal het resultaat van de religie onderdrukking die bij dit soort lieden niet goed verwerkt is. Laag bij de grondse schepsels zijn het die beter in de kelder van een groot ministerie postzegels kunnen plakken.

Een Nederlandse familiefilm met elegante romantiek en humor maken is tot nog toe niet gelukt.

Tachtig procent van de Nederlanders vindt dat mensen te snel agressief reageren

Nederlanders ergeren zich steeds meer aan asociaal gedrag. Uit onderzoek van TNS Nipo blijkt dat meer dan tachtig procent van de Nederlanders vindt dat mensen te snel agressief reageren. Stichting Ideële Reclame (Sire) begint daarom deze week met een campagne.

Het onderzoek toont aan dat de meeste ergernissen in Nederland worden veroorzaakt door weggebruikers. Bij irritatie geven mannen de voorkeur aan het maken van gebaren. Vrouwen uiten zich vooral door te mopperen.

In televisie - en radiospotjes wil Sire Nederlanders een spiegel voorhouden van hun 'lage irritatiegrens'. De campagne heet 'Kort lontje' en duurt ongeveer vier maanden. Sire laat gedurende de campagne onderzoeken wat het effect is van de spotjes. [Novum/Radio.NL]


12-08-2005 08:43:31

Gouda: Aso vriendelijke gemeente

GOUDA - Deze week staat het thema 'veilig uitgaan' centraal in de gemeente Gouda.
Het thema is onderdeel van de campagne 'aanpak asociaal gedrag', die al op 11 april van start is gegaan.

Medewerkers van Stadstoezicht en de politie gaan verscherpt controleren op onder meer drankgebruik op straat en wildplassen. Overtreders kunnen rekenen op een fikse boete.

Vanaf woensdag gaan de verscherpte controles in het uitgaansgebied van Gouda van start. Een eerdere actie was gericht tegen fietsen op de Kleiweg en vanaf 3 mei wordt fout parkeren harder aangepakt.

Datum 24/04/2006 20:20:46

Na 10 jaar AsoVriendelijk beleid gaat Gouda eindelijk de asotjes aanpakken. Beter iets dan niets zullen we maar denken.

Politiebond boos op aso vriendelijke slapjanus burgemeester van Vlaardingen

Politiebond boos op Vlaardingen

De politiebond ACP is ontevreden met het besluit van burgemeester Bruinsma van Vlaardingen om geen ME in te zetten bij de ongeregeldheden van afgelopen weekend. Bruinsma stuurde gewone agenten om escalatie te voorkomen.

Twee ambulance-medewerkers voelden zich zaterdagnacht door een menigte bedreigd toen ze een bewusteloze man te hulp schoten. Ze vertrokken en riepen de hulp van de politie in. Die kwam met zes tot acht agenten die ook bedreigd werden en moesten vluchten.

Uiteindelijk keerde de rust terug toen ruim 60 agenten ter plekke waren. Bij de opstootjes raakten zes agenten gewond.

Laat de slapjanus burgemeester de rekening maar betalen.

Burgemeester Tjerk Bruinsma van Vlaardingen: Aso Vriendelijke Slapjanus

VLAARDINGEN - Burgemeester Tjerk Bruinsma van Vlaardingen was in de nacht van zaterdag op zondag telefonisch op de hoogte gesteld van de ongeregeldheden op de Westhavenkade. Om de situatie niet te laten escaleren besloot Bruinsma geen mobiele eenheid in te zetten. Na enkele uren keerde de rust weer.

Bruinsma zei dit dinsdagmiddag tijdens een persconferentie in het Vlaardingse stadhuis naar aanleiding van de problemen in zijn gemeente waarbij zaterdagnacht ambulancepersoneel en politie door een menigte van 250 mensen werd belaagd. De burgemeester zei ook dat niet twee, maar zes agenten lichtgewond zijn geraakt. De man aan wie de ambulancebroeders hulp wilden bieden had een hersenschudding.

Als de burgervader er zelf zou liggen, was zijn reactie dan hetzelfde?

Jan Spijk van de vakbond CNV Publieke Zaak: prima Anti-Asociaal

De Tweede Kamer moet haast maken met het wetsvoorstel voor zwaardere straffen voor mensen die overheidspersoneel bedreigen of molesteren. Dat zegt Jan Spijk van de vakbond CNV Publieke Zaak.

Spijk doet zijn uitspraken in reactie op de vechtpartij in de nacht van zaterdag op zondag in Vlaardingen. Ambulancepersoneel, dat naar de Westhavenkade was gegaan omdat daar iemand bewusteloos was, werd bedreigd door een menigte van ongeveer 250 man. Toen de politie kwam, werd ook die belaagd. Twee agenten raakten licht gewond. Aan de bedreigingen ging een vechtpartij vooraf tussen verschillende groepen jongeren. Die ruzie begon op de zogenoemde Spaanse Trappen bij de Westhavenplaats. Een van de jongeren had geld gepind en werd door een andere jongen belaagd. De politie arresteerde een 20-jarige Vlaardinger en een 21-jarige man uit Schipluiden.

Jaap Jongejan CNV BedrijvenBond slapjanus (Vlaardingen)

VLAARDINGEN - In een uitgaansgebied in Vlaardingen zijn in de nacht van zaterdag op zondag twee agenten lichtgewond geraakt, nadat ambulancebroeders hulp van de politie hadden ingeroepen omdat ze zich bedreigd voelden. Dat meldde een woordvoerder van de politie.
Het ambulancepersoneel was toegesneld om een mogelijk bewusteloos persoon te helpen aan de Westhavenkade. De man zou gewond zijn geraakt door een vechtpartij. Om nog onbekende redenen dreven boze omstanders de broeders in het nauw en werden ruiten van hun ambulance in geschopt. Toen politiemannen te hulp kwamen keerde een menigte van ongeveer 250 man zich tegen hen.

De afgelopen jaren waren er regelmatig incidenten met ambulancepersoneel. De CNV BedrijvenBond luidde in augustus de noodklok. Voorzitter Jaap Jongejan pleitte voor een voorlichtingscampagne.

Volgens hem komt de agressie vaak voort uit onwetendheid van de omstanders. Zij begrijpen vaak niet dat een slachtoffer niet meteen wordt afgevoerd.

Slapjanus reactie van Jaap. Het eeuwige begrip tonen voor de aso. Ongelooflijk dat een werknemers bond zo'n slapjanus accepteert. Een mes in de rug van zijn eigen medewerkers. Over de rug van de betalende CNV leden een voorlichtingscampagne lanceren. Waarom niet gewoon straffen en voorvolgen voor dood door schuld of iets dergelijks?

SP aso vriendelijke partij

De Gemeente Venlo heeft enige tijd geleden de plaatselijke SP Afdeling gedreigd met een dwangsom als zij niet alle SP-stickers die her en der in de stad zijn geplakt zou verwijderen. Daar is nogal wat publiciteit en ophef over ontstaan. SP Venlo heeft inmiddels in een gesprek met de gemeente toegezegd om de stickers waarover klachten zijn binnengekomen te gaan verwijderen. Dat zal op zaterdag 30 september a.s. op ludieke wijze gaan gebeuren.

SP is een AsoVriendelijk partijtje dat zijn stickertjes op de deuren en regenpijpen van huiseigenaren plakt. De gemeente Venlo is prima bezig met een AntiAso beleid.

duizend weggebruikers bekeurd via het Meldpunt Asociaal Verkeersgedrag

RIEBERGEN [ANP] Politiemensen van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) hebben van juli 2005 tot en met januari 2006 bijna duizend weggebruikers bekeurd via het Meldpunt Asociaal Verkeersgedrag (MAV). Zij schreven de meeste bekeuringen uit voor rechts inhalen en door rood rijden, maar ook zagen zij herhaaldelijk chauffeurs zonder dwingende reden op de vluchtstrook rijden of een doorgetrokken streep overschrijden.

Dat blijkt uit een bericht in KLPD Magazine, dat woensdag is verschenen. Sinds 1 juli 2005 hebben alle algemene opsporingsambtenaren van het KlPD het recht asociaal verkeersgedrag aan het meldpunt door te geven. Dat geeft hun de kans buiten diensttijd mensen te bekeuren. Ze moeten daarvoor wel gegevens noteren en uiteraard het MAV bellen.

In totaal hebben zij dat tussen juli 2005 en januari 2006 992 keer gedaan. Van de ongeveer 2400 algemene opsporingsambtenaren hebben er 327 ten minste één keer het meldpunt gebeld.

En wat is de boete? 100 Eurotjes? Als het 1000 Euro wordt en een progressief tarief bij herhaling stopt het heel snel!

Beverwijk - Gaaies vernielt kerkhoven

Beverwijk - Vernielingen op kerkhoven Grote Kerk en Goede Raad

Beverwijk - ‘Asociaal’, ‘Wie doet nu zoiets?’ en ‘De dader moet flink gestraft worden!’ Zomaar een aantal reacties van boze buurtbewoners rondom de Grote Kerk in Beverwijk waar dit weekend op het kerkhof een aantal grafstenen omver werden getrokken. Ook bij de Goede Raad Kerk aan de Arendsweg werden vernielingen gepleegd. Bij de Grote Kerk sneuvelden naast een aantal grafstenen ook een glazen deur en een raampje

Ook bij de Goede Raad Kerk aan de Arendsweg zit de schrik er goed in. Hier is het voor eerst sinds de ingebruikname van het Kerkhof in 1915 dat er zoiets is gebeurd.
‘Een bewoonster van de flat aan de Galgenweg hoorde rumoer in de nacht van vrijdag op zaterdag. Ze heeft nog de politie gebeld, maar die konden het kerkhof niet op omdat het op slot zat’, aldus een van de vrijwilligers die maandag al om zeven uur begonnen met het repareren van de schade. Ook de pastor van de kerk heeft de schrik in de benen: ‘al ben ik wel blij dat het bij het vernielen is gebleven en er geen hakenkruizen of iets dergelijks te vinden zijn. Dan beledig je ook nog eens een hele bevolkinsgroep.’ Naast de grafstenen, werden ook hier verschillende beelden en bloemstukken vernield.

Kunnen we ze het gaaies niet gewoon alles afpakken wat hen dierbaar is (uitkering, inboedel etc)?

Over Asociaal Filmpubliek

Ik ga zelden tot nooit tijdens massa-uren naar de bioscoop. Als je op vrijdag- of zaterdagavond gaat is het vragen om moeilijkheden. Je mag blij zijn als je de film kunt volgen door het gepop van bierflesjes heen. Mensen gaan boeren van cola en bier. Deze geur vermengd met vettige popcornlucht is het meest intens op genoemde avonden. Ik mijd de bios het liefst op dit soort tijdstippen. Deze avonden worden verder ‘opgeleukt’ met zuigende setjes, rondstrooiende filmtijdschriften en (mee)pratend filmvee.

www.volkskrantblog.nl
jobs
jobs Counter